Toen de bouw van de kerk in 1880 was begonnen, ging de stichter van deze kerk pastoor Christophorus Philippona op bezoek bij de klokkengieterij van Andries Heero Bergen uit Heiligerlee, deze had toen een aantal gebruikte klokken in de aanbieding.

Een klok was afkomstig uit Weiwerd (14e eeuw) met een gewicht van 1170 kg en een diameter van 1,22 mtr. De andere kwam uit Eppenhuizen en was in 1478 gegoten door klokkengieter Herman, deze weegt 302 kg en heeft een diameter van 0,79 mtr. Op de flank staat een Bisschopfiguur uitbeeldend St.Liudger en een Maria afbeelding

En mede door een schenking van Herman Josephus Brügemann 1834-1916, als bruidschat voor zijn drie dochter welke allen in het klooster waren gegaan, kon van de inmiddels gesloten kerk van Midsland Terschelling, de door Johannes van Bremen in “mcccccxii” (1512) gegoten Willibrordus klok met een gewicht van 909 kg en een diameter van 1,15 mtr worden aangekocht.

Deze klok kreeg op 24 juli 1882 de naam Susanna, naar de kloosternaam van de schenkster en heeft als randschrift

SusannaklokAls ik word geluid hoort dan, ik roep u tot de vreugde des levens”.

In de Tweede Wereldoorlog van 1940-1945 zijn in 1943 alle klokken door de Duitsers in beslag genomen en gemerkt met het teken 7/’43 M 909. Tijdens het vervoer over de Zuiderzee (Ijsselmeer) is ter hoogte van Urk het schip gezonken, maar wonder boven wonder werden ze later teruggevonden

Van 1947 t/m 1955 is de Susannaklok uitgeleend geweest en heeft dienst gedaan in de kerktoren van de Hervormde kerk op de Markt in Schagen.

Bij de restauratie van de klokkenstoel in 2003 is de Suzannaklok terug gegaan naar Midsland op Terschelling.  Er zijn toen  drie andere klokken, welke afkomstig waren uit de gesloten Petrus & Pauluskerk in Haarlem, bij geplaatst.

De Susannaklepel

Achterin de kerk hangt de oude klepel van de Susannaklok, als dank aan de familie Brügemann en alle schenkers en vrijwilligers die de restauratie en plaatsing van de vijf klokken in 2003 mogelijk hebben gemaakt.

Naam klok
Toon
Jaar
Afkomstig uit / Gieterij
Diameter
Gewicht
Christoforus 
Angelusklok
F
14eeeuw
Weiwerd nabij Delfzijl  /Gieter niet bekend
122 cm
1170 kg
Maria/ Liudger
B
1478
Eppenhuizer (Groningen) / Gieter Herman
79 cm
320 kg
Petrus
A
1958
Petrus & Paulus Haarlem / Petit & Fritsen Aarle-Rixtel
91,5 cm
507 kg
Paulus
C
1958
Petrus & Paulus Haarlem / Petit & Fritsen Aarle-Rixtel
76,4 cm
295 kg
Maria 
Drie voorslagen Angelus
D
1958
Petrus & Paulus Haarlem/ Petit & Fritsen Aarle-Rixtel
68,4 cm
213 kg

Alle klokken hebben hun eigentoon maar in combinatie krijgen we de volgende melodie bij het luiden.

Geluid op
Toon
Melodie
Feestdagen
F-A-C-D
Salve Regina
Zondag
F-A-C
Adoro Te
Vasten zondag
C
Aanbidding
A-C-D
Te Deum
Apostelfeest
A-C
Tu es Petrus
Mariafeest
D
Uitvaart / 4 Mei
F

Petrusklok

Opschrift Petrusklok: Eer de haan kraait roep ik PETRUS, u gij jongeren die mij stichten voor Christus tot getuigen.

LUIDKLOK Maria-Liudger

diameter. 79 cm.; brons, 320 kg.; Herman to der Gans uit Bremen; 1478.

Tekst rand o.a.: BARTOLDUS+ & ANNO+ DNI + M

Randschrift (minuskels): “D (OMI]N) (U) S BARTOLDUS BRUNTINCK KERCKHER FOLKARDUS ENDE IPO KERCKVOGHEDE WER (EN) HERMAN MI GOTEN HAET/  MARIA ICK HEITE DE VAN EPPINGHEHUSEN LETEN MI GHETEN ANNO DNI  MCCCCLXXVIII “.

In randschrift acht afbeeldingen van heiligen, St. Catharina, St. Nicolaas, St. Barbara, St. Johannes de Doper, St. Agnes en St. Ludger.

Herkomst: afkomstig uit de Nederlandse Hervormde’ kerk te Eppenhuizen in Groningen, oorspronkelijk aan Maria gewijd, ca. 1882 afgebroken en door een nieuwe kerk vervangen.

Bij de bouw van de kerk te Schagen in 1882 aangekocht en geleverd door de klokkengieterij van Andries Heero Bergen uit Heiligerlee.

Voorzijde klok: St. Nicolaus in bisschopsgewaad, in nimbus: “SANCTE NICOLAUS”;

Achterzijde klok: Maria, staande met kind Jezus op rechterarm en dit met de linkerhand appel aanbiedende, in nimbus: “AVE MARIA GR.”, onder haar voeten gietersmerk: klok, hangende aan golvende band.

 

In 2002 is bij de renovatie van de klokkenstoel de klok opnieuw behandeld en hersteld.

 

Bronvermelding: Archief Christoforusparochie Schagen.

Samenstelling F.C.Bos