Opgave voor het doopsel: Bij het secretariaat, geopend ma. t/m. do. van 9.00 – 12.00 uur, tel. 0224 212415 of email: secretariaat@rkkerkschagen.nl

Het doopsel brengt een persoonlijke relatie met Jezus tot stand. Door het doopsel word je opgenomen in de gemeenschap van de gelovigen, rond het lichaam van Christus. Dit sacrament wordt toegediend op 12 zogenaamde ‘doopzondagen’ in het jaar, dit is steeds de eerste zondag van de maand. Volwassenen worden meestal tijdens de Paaswake gedoopt. Aan de toediening van het doopsel van kinderen gaat een persoonlijk gesprek met de ouders vooraf. Volwassenen ontvangen een langere voorbereiding.

 

Goed om te weten:

Ouders: Minimaal één van de ouders moet Katholiek gedoopt zijn, het Vormsel hebben ontvangen en vrij regelmatig de Eucharistie meevieren.

Peter en Meter: De Peter en/of Meter moet Katholiek gedoopt zijn, het Vormsel hebben ontvangen en vrij regelmatig de Eucharistie mee vieren, want deze zijn de doopborgen van de dopeling en staan met hun geloof garant voor de begeleiding van de dopeling. Als de “Peter” of “Meter” daar niet aan beantwoordt, mag hij of zij wel ‘doopgetuige’ zijn. Officieel kan een niet Katholiek gedoopte, niet gevormde en zelden ter kerke gaande geen Peter of Meter zijn. Hij of zij wordt dan in het doopboek vermeld onder de naam ‘doopgetuige’.

Inschrijving: De dopeling wordt na het dopen in het doopboek ingeschreven met vermelding van de doopnamen, geboortedatum, naam van de ouders en peter en meter. Door de administratie wordt dit doorgeven aan de centrale ledenadministratie van het Bisdom, deze is aangesloten bij SILA (Stichting Interkerkelijke Leden Administratie voor info zie www.sila.nl)