Van Pastoor Ivan Juni 2021

Beste parochianen,

De laatste tijd hebben wij verschillende versoepelingen meegemaakt. Veranderingen die ons meer mogelijkheden geven zowel in de maatschappij als in de kerk. Wij kunnen meer mensen in onze kerk ontvangen. En wij hopen dat de beperkingen steeds minder worden zodat we meer kunnen doen.

Wij beginnen nu de vakantieperiode. Vakantie is een verandering van de activiteiten die wij normaal gesproken doen. In het woordenboek staat geschreven dat het woord vakantie een periode van rust is. De etymologie van het woord komt van het Latijnse “vacans” van het werkwoord “vacare” dat “vrij zijn” betekent.

In deze tijd gaan we liturgisch verder met de zondagen door het jaar zoals we die na de Kersttijd en tot aan de Veertigdagentijd begonnen zijn. U kunt dat merken (zien) aan de zondagsmissaaltjes; daar wordt steeds aangegeven welke zondag er wordt gevierd. De liturgische kleur van deze tijd is groen. Dat is de kleur van DE HOOP.

Maar wat gebeurt er in deze “tijd door het jaar”? Tijd door het jaar, is een gewone tijd, niet zo intensief als Kersttijd, Veertigdagentijd of Paastijd, waarin wij iets bijzonders vieren. Het is een tijd waarin wij de rijkdom, de blijdschap en de genade van de Eucharistie op een eenvoudige manier kunnen beleven. Het centrum is de Eucharistie zelf, waarin wij worden verzameld om God te danken en te bidden onze families en onszelf. De Eucharistie is de plaats waar wij de kracht en de inspiratie van de heilige Geest kunnen ontvangen, om verder in ons dagelijks leven te gaan.

Deze Geest hebben wij altijd nodig. Hij heeft geen vakantie en gelukkig maar, want zonder Hem wordt alles moeilijk te begrijpen of te aanvaarden. Daarom vragen wij aan God de Vader en de Zoon, dat de heilige Geest ons in alle tijden mag helpen.

Voor mij persoonlijk is ook een nieuwe tijd als “pastoor” begonnen, waarin ik deze Geest meer dan ooit nodig heb om de Kerk, om u, te kunnen dienen. Want voor mij was deze aanstelling ook een verrassing. Ik heb God gevraagd om mij te helpen bij deze nieuwe taak. Ik vraag u ook voor mij te bidden om het samen te kunnen doen.

Bidden wij tot God onze Vader om ons te zegenen, te beschermen en te helpen in deze tijd die ons gegeven is, waar wij ons ook mogen bevinden. Laten we Hem gedenken en  bedanken; ja, laten we genieten en dankbaar zijn voor wat Hij ons dagelijks geeft.

Pastoor Ivan

 

Dit bericht is geplaatst in Van Pastoor. Bookmark de permalink.