Van Pastoor 2019 – 08

U weet het. In de afgelopen maanden mocht ik hele interessante reizen maken. In Bari, Zuid-Italië was ik bij het graf van de Heilige Nicolaas. In Rome was ik bij de graven van de Heilige Petrus en Paulus. Ook mocht ik inspiratie opdoen bij een onvergetelijke audiëntie bij Paus Franciscus.

Enkele weken later was ik op het mooie schiereiland Athos. Ik werd welkom geheten door de monniken. De kerken van Oost en West liggen ver uit elkaar, maar…..toch heel dicht bij elkaar. Dat merk ik ook op mijn geliefde Athos.

We gaan immers samen op weg naar Kerstmis. De Advent nodigt ons uit op bezinning en stilte. Om in de stilte de aanwezigheid van de Eeuwige te mogen ervaren. In de Orthodoxe Kerk wordt er nu gevast. Een verstilling om straks de Heiland te mogen ontmoeten.

Voor mij is de stilte een bron van energie. Dat is ook de kracht van het kloosterleven op Athos. In de stilte van de hele vroege morgen, het is nog donker, een enkele kaars brandt, hoor je de rustige stem van een monnik die begint met het morgengebed. In deze stilte hoor ik de Eeuwige. Dan, na enkele uren begint de heilige Liturgie, de Eucharistie. De klokken worden weer geluid en houten klanken roepen op tot gebed. De eerste zonnestralen beschijnen het prachtige grote crucifix.

En dan ineens komt er een monnik op mij af en omarmt mij: wat fijn dat jij er weer bent. Daarna komt heel rustig de wijze vader abt binnen.

U begrijpt dat Athos voor mij een geestelijke injectie is.

In deze stilte en duisternis gaan wij nu gezamenlijk op naar Kerstmis. Wij vieren met Kerstmis steeds weer de eerste komst van onze Heiland. Eens zal zijn tweede komst zijn om hier werkelijk het aardse paradijs te vestigen.

Maar wij kunnen helpen om dat paradijs op aarde te verwezenlijken.

We moeten ons daarvoor inspannen. De aandacht voor de anderen is van wezenlijk belang. Zondag 1 december vroeg ik het weer in de kerk: wie nooit ruzie heeft steekt nu zijn vinger op….ook de kinderen van die kinderkerk waren even beduusd.

Lieve mensen, laten we toch in de naam van God, de Eeuwige, elkaar liefhebben. Hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Want laten we eerlijk zijn: Kerstmis is niet het feest van eten, drinken en mooie lichtjes in de straat.

Kerstmis is het Feest van liefde en barmhartigheid.

Kerstmis is het Feest van genieten van iedere mens die je ontmoet…..Kerstmis is het Feest van de toekomst.

U allemaal wens ik een Zalig Kerstfeest en vrede en alle goeds voor het Nieuwe Jaar 2020.

Dit bericht is geplaatst in Van Pastoor. Bookmark de permalink.