Van Pastoor 2019 – 04

Toen ik op Paaszondag wakker werd en de radio aanzette hoorde ik, met vele anderen, het ontstellende nieuws van de terroristische aanslagen in Sri Lanka. Hierdoor kreeg Pasen een hele andere dimensie. Maar in verbondenheid met de Tamilgemeenschap in Schagen en Sri Lanka hebben we het Feest van de Verrijzenis van Heer kunnen vieren. Dat Pasen de mensen in Sri Lanka en allen die met Sri Lanka zijn verbonden de kracht van de Opstanding mag geven.
Zondag 20 mei hebben we in de maandelijkse Tamilviering in Schagen de slachtoffers van de aanslagen herdacht. De viering werd voorafgegaan door een Stille Tocht vanaf de Markt naar de Sint Christoforuskerk. Het was heel fijn dat Mgr Jan Hendriks aanwezig was en ook voorging in de Eucharistieviering. Ook onze burgemeester Marjan van Kampen was aanwezig en hield aan het begin van de viering een korte toespraak. En uiteraard waren onze Tamilpriesters Father Joe en Father Melvin aanwezig. Het is een zeer waardige herdenking geworden waarin vooral de actieve rol van vele kinderen iedereen heeft ontroerd. En ook de verbondenheid tussen de Tamilgemeenschap en onze parochiegemeenschap was duidelijk zichtbaar.
Het was, denk ik, niet toevallig dat deze zondag in het Evangelie van Johannes het gebod van Jezus klonk: jullie moeten elkaar liefhebben. Maar liefhebben gaat soms niet vanzelf. Je moet er iets aan doen. Jezus zei: ‘maar slaat iemand u op uw rechterwang, keer hem dan ook de andere toe. En ook sprak Jezus: heb uw vijanden lief. Begrippen die haaks staan op onze “korte lontjes” maatschappij. Maar juist meer begrip hebben voor elkaar en luisteren naar elkaar kan een extra kracht geven aan het elkaar liefhebben.
Laten we vanuit deze gedachten bidden voor een vreedzame wereld, waarin het liefhebbende gebod van Jezus centraal staat.
Vanuit dit perspectief ontvangen we met Pinksteren de Heilige Geest. De Heilige Geest die ons mag helpen om in de voetsporen van Jezus te blijven gaan. Dat de Heilige Geest ons liefhebbende mensen laat zijn.
We staan aan de vooravond van de grote vakantie. Scholieren zijn in spanning of ze overgaan naar de volgende klas/groep. De eindexamenkandidaten hebben eveneens een spannende tijd. Ik wens allen heel veel wijsheid toe en een welverdiende vakantie.

U allen wens ik een hele fijne tijd toe, met heel veel kracht en warmte en inspiratie van de Heilige Geest.

Zalig Pinksteren!

Dit bericht is geplaatst in Van Pastoor. Bookmark de permalink.