Van Pastoor 2019 – 03

Wanneer ik dit schrijf zijn we net de lijdenstijd in gegaan. Nog 2 weken en dan is het Pasen. De weg naar Pasen wordt steeds intenser. De Vastentijd en de Paastijd vormen de mooiste tijd van het liturgisch jaar.

Maar wanneer de nieuwe Hoeksteen op uw deurmat valt is Pasen alweer voorbij. Het Paasfeest zelf ligt dan achter ons, maar de Paastijd duurt tot en met Pinksteren. Het grootste feest van ons Christendom mag 50 dagen duren. Gedurende deze tijd brandt de Paaskaars, het symbool van de Verrezen Heer in ons midden. Zo blijven we ons gesterkt voelen door Pasen, de overwinning van het leven op de dood, wetend dat geen mensenleven ooit verloren gaat.

Dat geen mensenleven verloren gaat realiseer ik me maar al te goed, nu in mijn nieuwe huis de portretten en foto’s van mijn voorouders weer een plaats hebben gekregen. Alles krijgt zo langzamerhand een plek in het huis. Ik voel mij er erg gelukkig. Allereerst bedank ik iedereen die mij met de verhuizing en het opknappen van het huis hebben geholpen. Ook bedank ik allen die mij zo’n lieve kaart hebben geschreven. Veel woongenot is daarbij een sleutelwoord. Welnu ik geniet, zoals dat heet, 24/7.

Maar we naderen ook 4 en 5 mei. Nog een moment om te weten dat geen mensenleven verloren gaat. Omstreeks die dagen ging ik op Texel met kinderen van de basisschool naar het ereveld van de geallieerden. De leeftijd van de gesneuvelden is schrijnend. Rondom de 19 en 20 jaar. Maar het verdriet aan Duitse zijde moeten we ook niet vergeten. Jonge soldaten werden naar het front gestuurd. Mijn middelste broer Tom is in 1943 geboren. Mijn ouders woonden in de oorlog in Alkmaar. Mamma vertelde ons dat een jonge soldaat bij haar om de hoek kwam kijken naar de kleine Tom. Hij had zelf ook een vrouw en een baby in Duitsland. Wat een ellende!

Lieve mensen, iedere dag bid ik voor het welzijn van iedereen! Het is niet voor niets, dat ik u haast iedere zondag toewens te genieten van de mensen die u mag ontmoeten.

Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest: de kracht die onze levensweg na Pasen mag bestendigen.

Daarom een Zalig Pinksteren voor u allen en laten wij onze naaste blijven beminnen als onszelf.

Dit bericht is geplaatst in Van Pastoor. Bookmark de permalink.