Van Pastoor 2018 – 08

Wanneer ik dit alles schrijf is het aan het eind van de middag al donker buiten. Het zijn wat grijze dagen. Het weer dat hoort bij de herfst en het einde van het jaar. Maar af en toe zie ik toch ook de maan door de bomen schijnen….Inmiddels is het feest van de Goed Heiligman weer achter de rug. In geuren en kleuren is dit gevierd. Ikzelf doe niet echt veel met Sinterklaas, maar wanneer ik hem in een open rijtuig over de Gracht zie gaan, klopt mijn kinderhart. Onze Heilige Nicolaas redde kinderen. Als patroon van kinderen is Sinterklaas ook Father Christmas, of anders gezegd Santa Claus. Het heeft allemaal met elkaar te maken. Overigens is Sint Nicolaas onder andere ook de patroon van schippers. Daarom is deze heilige de patroon van veel havensteden waaronder Amsterdam.

Weet u, we denken wel dat we alles weten, maar in feite blijven we allemaal kinderen: kinderen van God. Vanuit die wetenschap worden we tot elkaar geroepen. Hoe vaak hoort u mij (misschien tot vervelens toe) zeggen: christen zijn is een manier van leven. Inderdaad. Alleen vanuit dat perspectief kunnen wij als mensen tot elkaar komen. Daarom komen we op de dag des Heren samen. Om zijn weg te volgen met elkaar.

Zo willen we met elkaar Kerstmis vieren. Zegt Kerstmis ons niet: wie het kleine niet eert is het grote niet weerd!

Inderdaad, de grote macht, het grote geld. Voor Jezus telt de lieve weduwe die al haar centjes in het offerblok gooide. Zij is en heeft macht. Want zij laat zien wie Jezus is.

Deze weduwe laat zien wat Christendom is. Haar macht is de macht van de armoede en de macht van de liefde en de naastenliefde!

Haar macht is dat de Liefde van Christus Kerstmis is.

Zalig Kerstfeest voor u allen en alle vrede voor een goed 2019.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Van Pastoor. Bookmark de permalink.