Van Pastoor 2018-07

U weet dat ik heel vaak bij de afsluiting van de eucharistie een soort weerpraatje heb. Het weer maakt immers een wezenlijk onderdeel uit van ons leven. Mooi weer maakt ons blij. Slecht weer maakt ons somber. Ja, het liefst probeer ik u altijd blij te maken. Want ook Jezus probeerde steeds het goede, het blije in de mens naar boven te halen. Positief leven geeft de mens kracht.

Zo zie ik ook onze parochie. We proberen er met elkaar iets goeds van te maken. Met de middelen die ons ter beschikking staan willen we onze mooie parochie laten voortbestaan.

Lies de Vries is op 17 oktober (haar 66e verjaardag) met pensioen gegaan. Lies was een spin in het web van onze parochie. Iedereen kon op haar een beroep doen. Voor mij was zij echt een steun en toeverlaat. Zij was mijn geheugen.

Vanaf deze plaats bedank ik Lies de Vries uit de grond van mijn hart. Dat zij echt mag genieten van haar pensioen.

Al een hele tijd is ons parochiebestuur in gesprek met het bisdom om toestemming te krijgen voor een opvolger van Lies. Vooral het verschil van mening over onze financiën is hiervan de oorzaak. Maar vlak voor het ter perse gaan van deze Hoeksteen bereikte ons het bericht dat het bisdom ons een handreiking geeft door toestemming te verlenen om een nieuwe parochiecoördinator aan te nemen. Dit echter voor een tijdelijke overeenkomst van een half jaar. Natuurlijk zijn hieraan voorwaarden verbonden en blijven wij in gesprek met het bisdom.

Zo gaan we naar eind van het jaar. Naar het eind van het kerkelijk jaar en naar het eind van het kalenderjaar. Met de intense dagen van 1 en 2 november gaan we de winterperiode in. Met allen die ons heilig en dierbaar zijn gaan we het licht maken in de duisternis. Met de tijd van de advent bereiden we ons daadwerkelijk voor op het Licht dat in onze wereld komt. Om dan met Kerstmis de Heer in ons midden te verwelkomen. Bijna als een dakloze komt Jezus ter wereld. Als de meest eenvoudige wil de Eeuwige onder ons zijn. Onze goede Paus Franciscus laat dit ook altijd zien. Waar presidenten en royalty’s in prachtige limousines rondrijden komt onze Paus Franciscus nog net niet in een Citroën 2cv. Geweldig. Deze Paus, die voor mij al heilig is, wijst ons de weg van eenvoud en liefde, de weg van barmhartigheid en vriendschap. Hij wijst ons een weg van warmte en dialoog.

Paus Franciscus wijst ons nu precies de weg die Jezus is gegaan. Bid voor mij, vraagt Paus Franciscus iedere zondag. Ik doe dat. Maar ik bid ook voor onze parochie en voor u allen die mij dierbaar zijn. Dat we, ondanks tegenwind, met elkaar de weg van Jezus, de weg van het geloof mogen gaan. Onze kerk staat er al 135 jaar. Met vreugde hebben we dit kleine, maar mooie feest gevierd.

Met dankbaarheid verwelkom ik ook Ignas Tilma als pastoor ‘in solidum’ in de regio Schagen. Dit houdt in dat Ignas Tilma met mij hoofdelijk pastoor is van de gehele regio. Zijn aandacht is vooral gericht op de parochies van De Vijfhoek (Waarland, ’t Veld, Nieuwe Niedorp, Heerhugowaard De Noord en Heerhugowaard ’t Kruis), alsmede de parochie van Tuitjenhorn. Het is goed om samen deze verantwoordelijkheid te kunnen delen.

Laten we na de Advent in dankbaarheid met elkaar Kerstmis vieren. Jezus kwam haast als een dakloze in onze wereld. Maar Hij heeft de wereld veroverd. In de duisternis en de koude van onze winter brengt Hij licht en warmte. Hier kan het KNMI niet tegen op!

Lieve mensen, met Kerstmis houden we elkaar vast. Maar een jaar heeft meerdere dagen om elkaar vast te houden. Houd elkaar vast. In voor- en tegenspoed.

Een mooie herfst en goede Adventstijd voor u allen.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.