Van Pastoor 2018 – 06

De zomer was heel warm. Er zullen veel mensen zijn geweest die deze zomer echt te heet vonden. Ik geniet er juist van. Heerlijk, die warmte om je heen. Daarom genoot ik ook zo van India. Maar in deze zomer is veel gebeurd. Ik had mij voorgenomen veel te doen, maar dat heeft op een andere manier uitgepakt.

En nu, aan het eind van de vakantie, is John van Kempen overleden. John was de vicevoorzitter van de samenwerkende parochies die “De Vijfhoek” heten (Waarland, ’t Veld, Nieuwe Niedorp, Heerhugowaard De Noord en Heerhugowaard ‘t Kruis). Hij was een beminnelijk bestuurder. De vergaderingen leidde hij op integere wijze. Wij zullen hem missen.

Zijn hechte familie gaat verder.

Maar ook wij gaan verder. In de afgelopen weken hebben wij veel over brood gehoord. Het leven gevend brood dat Jezus ons meegeeft. Brood is ons dagelijks eten. Aan het ontbijt begint het al. Een croissant met sambal of jam is voor mij het begin van de dag. U zult wel denken: een croissant met jam is heerlijk, maar met sambal…..?

Inderdaad, sambal is heet, het zijn de pepers, die je de kracht geven. Heerlijk. En dan is het vaak de jam, het even zoete, dat je verder doet gaan.

Eten is belangrijk in ons leven. Vijf broden en twee vissen vormen een fundament in ons christelijk gelovig leven.

In India heb ik mogen ervaren, dat eten zo’n belangrijk onderdeel is van het dagelijks leven en het dagelijks samenzijn. De gastvrijheid die ik heb ervaren is ontroerend! Inderdaad de oosterse gastvrijheid is geweldig.

Maar ook in onze westerse cultuur is gezamenlijk eten belangrijk. Onlangs mocht ik op Wieringen feestvieren. Met een heerlijk eten. In Warmenhuizen heb ik daags daarna met een gezellige Indische maaltijd mijn broer Hans herdacht.

Iedere zondag, tijdens de Eucharistie, gedenken we onze dierbare Jezus. In de maaltijd van de Eucharistie is Hij ons voorgegaan. Voor mij, en ik hoop voor ons allen, wijst Hij de weg van leven en welzijn. Een weg van waarlijk Christenzijn.

 U allen, wens ik toe, dat we samen de weg van Christus mogen gaan.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Van Pastoor. Bookmark de permalink.