Van Pastoor 2018-02

Geweldig hoe ieder jaar de mooie sneeuwklokjes er weer zijn. De natuur is nog kaal. Maar daar zijn ze. Mooi en fier! Een soort teken dat de soberheid en de dood van de winter zijn overwonnen. Het is indrukwekkend zoals de natuur zich aan de plaatselijke omstandigheden aanpast. We mochten dat ook zien toen we met Jezus de woestijn ingingen. Voor mij een fantastische omgeving van rust en bezinning. Eens heb ik de woorden van een koptische monnik gelezen: we komen niet naar de woestijn om onszelf te straffen, omdat het hier heet en droog is. We komen hier omdat we het heerlijk vinden. In de rust en stilte van de woestijn kun je werkelijk iemand ontmoeten. Sterker nog, zegt Vader Dioscuros van het klooster Sint Antonius in de Egyptische woestijn: We komen hierheen omdat we alleen willen zijn met onze God. Zoals Sint Antonius eens heeft gezegd: Laat je hart stil zijn, dan zal God spreken.

Inderdaad in de stilte van je hart hoor je vaak de weg die jouw leven gaat.

Zou het Jezus ook zo zijn vergaan? Als we straks weer het lijdensverhaal horen, als we straks de kruisweg gaan bidden. Het is een en al droefenis.

Maar die droefenis bracht Jezus tot ongekende hoogte. Hij oversteeg zelfs de grootste bedreiging, de dood zelf.

Het moment van de verrijzenis van Jezus Christus staat niet in de Bijbel. De zwachtels en de zweetdoek worden gevonden in het lege graf. Maar het moment dat Jezus het graf verlaat staat nergens opgetekend: een moment dat met geen pen is te beschrijven. De verrezen Christus wordt echter wel vaak afgebeeld. Eén van de mooiste, misschien wel DE mooiste is de verrezen Christus van Piero della Francesca. Een fantastisch kunstwerk uit de 14e eeuw. Een Britse officier wist in de Tweede Wereldoorlog dit meesterwerk te sparen.

Na veertig dagen van bezinning en naar ik hoop innerlijke rust, mogen we de Verrijzenis van Jezus Christus vieren.

Piero della Francesca had de artistieke gave om de Verrijzenis van Jezus Christus zichtbaar te maken.

Dat het ook ons allen gegeven mag zijn de kracht van Christus’ verrijzenis in ons leven te laten zien.

Zalig Pasen voor u allen.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.