Van Pastoor 2018-01

Allereerst heel veel dank voor alle goede wensen, die ik, in welke vorm dan ook, van u mocht ontvangen. Het doet mij heel veel goed. Ook wil ik u bedanken, dat wij in zoveel uitbundigheid samen met elkaar Kerstmis konden vieren. Het was goed om in verbondenheid de kleine Jezus te ontvangen.

Intussen is het al weer eind januari wanneer deze nieuwe Hoeksteen verschijnt. De dagen zijn merkbaar aan het lengen, hoewel het voorjaar nog lang niet in zicht is. Ik hoop dat iedereen die verkouden was of de griep had weer een beetje hersteld is.

Vrijdag 2 februari is het feest van de Opdracht van de Heer in de Tempel (Maria Lichtmis). Vroeger was dit feest de officiële afsluiting van de Kersttijd, want het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is met Kerstmis. Maria Lichtmis valt precies 40 dagen na Kerstmis. Op deze dag vieren we om 19.00 uur de Eucharistie, die begint met de lichtprocessie.

Dit jaar valt Pasen 2 weken eerder dan vorig jaar, namelijk op 1 april. Dit betekent dat de vastentijd op woensdag 14 februari begint. Om 19.00 uur is de Eucharistie van Aswoensdag en kunt u het askruisje ontvangen. Opnieuw begint een tijd van bezinning en inkeer ter voorbereiding op het Pasen van de Heer.

Ieder jaar merk ik bij mij zelf hoe boeiend en indringend het is om de geschiedenis van God en de mensen te gedenken en te vieren. Nauwelijks bekomen van de romantiek van de geboorte van Jezus en het begin van zijn openbare optreden, gaan we nu op weg naar de kern van ons geloof: Pasen. Een feest dat 50 dagen duurt en eindigt met de uitstorting van de Heilige Geest, Pinksteren. Buiten deze feesten en gedenkdagen nemen de Bijbellezingen ons mee. We luisteren naar verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament. Steeds weer is het een prachtige jaarcyclus die begint met de eerste zondag van de Advent en eindigt met het feest van Christus Koning. De kleine Jezus aan het begin van deze cyclus groeit uit tot Koning van het heelal. Of, om het bijbels te duiden, het Koninkrijk van God dat als een klein mosterdzaadje begon mag uitgroeien tot een wereldomvattende boom.

Dat wij allen op de één of andere wijze de aanwezigheid van het Koninkrijk van God mogen ervaren.

Ik wens u een hele mooie Vastentijd toe.

 

Dit bericht is geplaatst in Van Pastoor. Bookmark de permalink.