Van Pastoor 2017- 5

Wat een prachtig bedevaartsoord: Kevelaer. Ik ben zojuist terug van een hele mooie bedevaart naar Kevelaer. Met meer dan 100 pelgrims mochten we onder de bescherming zijn van Maria, de Troosteres der Bedroefden. De marskramer Hendrick Busman (1607-1649) heeft van de Heilige Maagd zelf tot driemaal toe de opdracht gekregen een kapelletje voor Haar te bouwen. Hij gaf hieraan gehoor op 1 juni 1642. Dit jaar dus 375 jaar geleden. De Genadekapel, de Kaarsenkapel en de Mariabasiliek staan midden in de stad dicht bij elkaar. Het is hier fijn toeven om zo enkele dagen bij Maria te kunnen zijn. Om haar beschermende aanwezigheid in te ademen en bij thuiskomst de liefde van Maria te kunnen uitademen. In de preek bij het openingslof heb ik dit ook zo verwoord. Zo zijn we 3 dagen met elkaar op weg gegaan. Iedere tweede zaterdag van augustus gaan ook alle Tamils in Nederland naar Kevelaer. Hier kunnen zij, die als vluchtelingen vanuit Sri Lanka naar Nederland zijn gekomen, de troost en de kracht en de geborgenheid van Maria vinden.

Ik heb in Kevelaer voor u allen gebeden. Ook om troost en vooral om geborgenheid bij Maria. Geborgenheid, die onder meer bestaat uit kracht, uit liefde, saamhorigheid, barmhartigheid en vriendschap. Deze geborgenheid hebben we allemaal nodig. Ik heb daarom gebeden dat de geborgenheid die Maria ons geeft, wij ook aan elkaar mogen geven. Terug in Schagen ervaar ik de weldaad die deze bedevaart mij persoonlijk heeft gegeven.

Terug in Schagen ervaar ik ook hoe Carla Kroon, de opvolgster van Ans de Ruijter, haar draai begint te vinden in onze pastorie. Sinds eind juni werkt zij nu bij ons. Wij zijn blij met haar en ik zeg: Carla van harte welkom bij ons! Zij heeft al enkele West-Friese donderdagen meegedraaid! Altijd bedrijvige dagen op de pastorie en in de kerk.

Zelf heb ik dit jaar al enkele keren meegelopen in de optocht op donderdag. Steeds een heerlijke ervaring om mensen te zien genieten. Zo mocht ik ook genieten van de toediening van het Heilig Vormsel op 24 juni. Het is geweldig om even met de jeugd te kunnen praten. De laatste familieviering van het seizoen was ook weer een heerlijke ervaring. Traditiegetrouw staat na afloop de ijscowagen op het kerkplein. Geweldig.

Nu gaan we de vakantieperiode in. Geen vergaderingen. Geen repetities. Maar wel de West-Friese donderdagen met in ons museum de tentoonstelling “Heerlijkheid en Heiligheid” en de Marktconcerten, met de Willibrorduswinkel en de verkoop van handwerken ten bate van het Lourdesfonds, kortom, met alles wat bij deze donderdagen hoort. Schagen is toch een stad om van te genieten. Schagen is Marktstad!

In Kevelaer heb ik veel ingeademd om hier in Schagen uit te ademen. Dat de zorg en de liefde van de Heilige Maagd Maria u allen mag inspireren.

 Met deze bede wens ik u allen een goede zomer toe.

 

Dit bericht is geplaatst in Van Pastoor. Bookmark de permalink.