Signalen van hoop, troost en bemoediging 03

VAN DE PASTOOR – EXTRA -2

Lieve mensen,

Door de strijd tegen het coronavirus wordt onze samenleving, onze wereld en ons kerkelijk leven totaal veranderd.
Gisteravond, 23 maart 2020, hoorden we van het kabinet aanvullende maatregelen op de reeds eerder aanscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Voor ons betekent dit dat alle publieke liturgievieringen, ook die in kleine kring door de week, de gehele Paastijd tot en met Pinksteren (31 mei) worden afgelast. Gezien mijn eigen gezondheid en kwetsbaarheid hadden we in onze parochie alle doordeweekse vieringen reeds afgelast. Tot ons grote verdriet moeten we nu ook de Stille Aanbidding op vrijdag om 19.00 uur afgelasten.
Zelf kom ik nu eigenlijk niet meer op straat en gelukkig zijn er mensen die voor mij zorgen. Daar ben ik heel dankbaar voor.
Kijkend naar de Goede Week en Pasen durf ik het daarom niet aan om in de eventueel besloten vieringen van de Goede Week en Pasen voor te gaan. Hoewel de aanwezigen zeer beperkt zullen zijn en er geen parochianen bij zijn voel ik me te kwetsbaar. Het pastorale team heeft nu besloten dat de besloten vieringen van Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, de Paaswake en Paaszondag niet doorgaan. Helaas zullen er dit jaar geen gewijde palmtakjes zijn. Wel zoeken we naar een mogelijkheid om de Paaskaars op het tijdstip van de Paaswake te ontsteken. Hierover berichten we u nog.
Wel kan ik u vertellen, dat alle vieringen van de Goede Week en Pasen, vanuit de Kathedrale Basiliek van Sint Bavo te Haarlem live zijn te volgen via You Tube. De gehele agenda vindt u op de website van het Bisdom onder “Live vanuit de Kathedraal”. Uiteraard zullen ook vele vieringen via de reguliere televisie te zien zijn.
U begrijpt dat het met veel verdriet is, dat wij in Schagen deze maatregelen moeten nemen. Te meer omdat ik in mijn vorig bericht de hoop had dat alles toch anders kon gaan.

De eerste zondag dat de viering was afgelast, 15 maart, was juist de zondag die we in het teken hadden gesteld om onze dankbaarheid en waardering te uiten naar alle vrijwilligers in onze parochie. Dat is dus anders gegaan.
Langs deze weg toch een welgemeend dank je wel aan alle vrijwilligers die op welke manier dan ook hun steen bijdragen aan onze parochie.
In de kranten hebt u al kunnen lezen, dat 2 parochianen een Pauselijke onderscheiding hebben gekregen.

Samen met Co Wiskerke, de vicevoorzitter van het Parochiebestuur, ben ik vrijdag 13 maart naar Frans Bos geweest en zaterdag 14 maart naar Vera Hoogzaad-Boon. Frans Bos mocht ik de onderscheiding “Bene Merenti” opspelden. Bene Merenti betekent: voor wie zich verdienstelijk heeft gemaakt. Frans Bos heeft zich inderdaad zeer verdienstelijk gemaakt voor onze Parochie. Hij is een vraagbaak voor iedereen. Zowel digitaal als analoog kun je bij Frans terecht. Met name heeft hij ons door de moeilijke periode na de blikseminslag van augustus vorig jaar heen geholpen. Vera Hoogzaad mocht ik de onderscheid “Pro Ecclesia et Ponitifice”, voor Kerk en Paus, opspelden. Vooral achter de schermen heeft zij in financieel opzicht heel veel voor onze parochie betekend. Zij verzorgde heel wat zogenaamde geldstromen.
Wij feliciteren Vera Hoogzaad en Frans Bos van harte met de hun welverdiende onderscheiding.

Intussen, lieve mensen, worden we ook bemoedigd door Paus Franciscus. Iedere dag, om 7.00 uur, kunt u via You Tube de mis volgen vanuit de kapel van Domus Sanctae Marthae, het gastenverblijf van de Heilige Stoel, waar de Paus woont. Tijdens het Angelusgebed van zondag 22 maart heeft de Paus gevraagd om op woensdag 25 maart, het Hoogfeest van Maria Boodschap, om 12.00 uur in verbondenheid met alle christenen het Onze Vader te bidden. Tevens kondigde de Paus aan dat hij op vrijdag 27 maart om 18.00 uur vanaf het bordes van de Sint Pietersbasiliek de zegen “Urbi et Orbi” zal geven.
Met deze bemoedigende gebedsoproep van onze Paus Franciscus wil ik besluiten.

Opnieuw schrijf ik: laten we elkaar figuurlijk blijven vasthouden. Denk aan elkaar, bid voor elkaar en wees er voor elkaar.
En weet dat we in Christus verbonden zijn met elkaar.

Eduard Moltzer, pastoor

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.